11ο Newsletter

Tο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και αξιόπιστη ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις του Δήμου.

 

Σεμινάριο "Δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων με θέμα «Δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν επαναλήφθηκε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά των δράσεων χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών μέσω του ΕΠΑνΕΚ για τις οποίες αναμένεται ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης, καθώς και λοιπές δράσεις ΕΣΠΑ που έχουν προδημοσιευτεί ή ανακοινωθεί και αναμένεται η προκήρυξή τους.

Το σεμινάριο θα επαναληφθεί με την προκήρυξη των προγραμμάτων.

Ανακοινώσεις και πληροφορίες για τα σεμινάρια που πραγματοποιεί το Κέντρο θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.athensbsc.gr.

 

 

Aναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Δημοσιεύτηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Ν. 4399/2016 (Α' 117 / 22.06.16) «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας- Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος (Ν.4399/2016) προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο για μια σειρά δράσεων  ενίσχυσης που απευθύνονται τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του νόμου μπορούν να επιχορηγηθούν επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, το σύνολο της μεταποίησης, συγκεκριμένες επενδύσεις στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Κατά κανόνα εξαιρούνται το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η εστίαση και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που προσδιορίζονται με σαφήνεια στον νέο νόμο. Τα παρεχόμενα κίνητρα περιλαμβάνουν φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιχορήγηση, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και νέα κίνητρα όπως σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών.

Στην παρούσα φάση αναμένεται η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων και η προκήρυξη τεσσάρων δράσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

 

Προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του ΕΠΑνΕΚ

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων σας ενημερώνει ότι δημοσιεύτηκε σχέδιο πρόσκλησης της ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», ενώ άμεσα αναμένεται ο δεύτερος κύκλος των δράσεων ενίσχυσης του ΕΠΑνΕΚ.

1. Προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»

Η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Η Δράση αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, καλύπτοντας το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών Δικαιούχων.

Η δράση αφορά στην παροχή ενίσχυσης για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση θα πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσεις: Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ.

2. Αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης του δεύτερου κύκλου της δράσης «Ενίσχυση της Αυτό-απασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα αφορά στη υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ανέργων είτε αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.

Ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από €5.000 έως €25.000 και το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Το ανώτατο ύψος των 25.000 € αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου  www.ependyseis.gr.

3. Αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης του δεύτερου κύκλου της δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Το πρόγραμμα αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ από €15.000 έως €60.000 και το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Επιλέξιμοι κλάδοι είναι οι Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου  www.ependyseis.gr.

4. Αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης του δεύτερου κύκλου της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

Το πρόγραμμα θα ενισχύσει υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους τομείς: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά - Κατασκευές.

Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από €15.000 έως €200.000 , ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

5. Λοιπές δράσεις

Επιπλέον, με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων, αναμένεται η προκήρυξη των ακόλουθων δράσεων:

- Ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων ή επέκτασης υφισταμένων, στο πλαίσιο της οποίας έχει ανακοινωθεί ότι θα ενισχύεται η ίδρυση νέων τουριστικών μονάδων

Σύγχρονη Μεταποίηση η οποία απευθύνεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις με προσωπικό 50-250 άτομα, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους κλάδους της οικονομίας, με στόχο το μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας προς νέες ή διαφοροποιημένες γραμμές παραγωγής ή προϊόντα και υπηρεσίες με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας με αντικείμενο τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων νέων ή υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, με στόχο την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων μπορεί να σας υποστηρίξει εντελώς δωρεάν προκειμένου να διερευνήσετε τη δυνατότητα ένταξης της επιχείρησής σας στα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και να προετοιμάσετε την αίτησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 211-1077600 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κέντρο Στήριξης
Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηνών

Τηλέφωνο: +30 211 10 77 600

Fax: +30 211 10 77 600

Email: info@athensbsc.gr

 

 

 

 

 

 

Search